ENGLISH
                         
 


Salsa plesni stili


 

Značilni glasbeni eklekticizem salse pogojuje tudi neverjetno razvejanost stilov plesanja. "Los salseros" po vsem svetu porabijo ure in ure za razpravljanje, kateri je boljši in pravilnejši. Seveda tudi Slovenci nismo imuni na podobna smešna pričkanja, pa čeprav smo povohali komaj kakšne tri stile. Naj vam bo že zacementirano v glavo: PRAVILNEGA NAČINA PLESANJA SALSE NI !!! Salsa se že od svojih začetkov sproti razvija in spreminja, se v različnih okoljih navzema lokalnih plesnih navad, tu in tam vključi elemente drugih plesov, in nič nenavadnega ni, če na salsa prizorišču doživite tudi prebliske iz afriške folklore, tanga ali hip hopa.

 

Najpogosteje se govori o portoriškem, kolumbijskem, kubanskem, newyorškem in losangeleškem stilu salse. Razlikujejo se po tem, na katero dobo v taktu narediš korak, po načinu gibanja telesa in figurah. Poseben primer je casino rueda - skupinska salsa, pri katerem pari plešejo figure sinhronizirano, na koncu vsake pa se plesalci pomaknejo k naslednji plesalki v krogu.

Za stil iz Puerto Rica je značilno linearno gibanje partnerjev, živahne figure in veliko footworka ("stopalne tehnike") .

Veliko tega je , verjetno zaradi velike koncentracije Portoričanov v mestu, prisotno tudi v newyorškem stilu plesanja, ki še bolj pretirava s footworkom (spet te "stopalne tehnikalije") Zanj je značilno manj gibanja telesa in linearno izpeljevanje figur. Eden takšnih značilno NY elementov je cross body lead ("mimotelesno vodenje" ali "preko mene živog!") Newyorški stil je prevzel veliko od disco hastla, pleše pa se na ena ali na dva, zato ga pogosto imenujejo tudi "mambo on 2".

Ko se premaknete čez kontinent do Los Angelesa, stvari postanejo še bolj poskočne. LA stil, ki je zelo blizu newyorškemu, vsebuje pestre kombinacije hitrih in nepričakovanih obratov, poskokov, dipov (nagibov) ipd. Vse za dober show!

Recimo, da se potem (na poti v Evropo) ustavite v Miamiju in vas v kremplje dobi tamkajšnja kubanska skupnost. Ker ste iz Slovenije, ne boste vedeli, kje se vas drži glava, ker vam njihov stil ni čisto nič domač. V Miamiju plešejo različico kubanske salse, z repertoarjem skoraj že akrobatskih obratov in figur, ki bi najbolj razveselile človeka-gumo. Za kubanski način je predvsem značilno krožno gibanje plesalca okrog plesalke. Ta stil bolj poudarja vlogo moškega, ki izvaja neprimerno več obratov kot pri drugih stilih, in dodaja okrasno gibanje rok ("ročne arabeske") preko glave, ki kot da posnema česanje z glavnikom. Zaradi zelo hitrega tempa kubanske glasbe je veliko soliranja. Pleše se na ena ali na tri.

Kolumbijska salsa je mirnejši način plesanja. Plesalci ponavadi plešejo bolj v stilu cumbie ( koraki vstran in na mestu), z minimalno razdaljo (ali brez) med telesi. Telo se ne giba preveč, če se že lotijo česa zapletenega, je to footwork, ki postane še bolj divji pri pachangi in boogaloju. Tako domačini v Kolumbiji, v Evropi je kolumbijska salsa zbezljala v neprimerno več figur in obratov.

 

Če vam še vedno ni jasno, kako to gre na 1,2 ali 3, vam bodo v pomoč animirani podplatki na: www.dancefreak.com/stories/steps.htm

Sicer pa, če vas zbegajo newyorške "stopalne tehnikalije", se z "mimotelesnim vodenjem" premaknite na rob plesišča in tam izvajajte zgolj kubanske "ročne arabeske". Srečno!

 

Salsi sorodni stili


Merengue - Izvira iz Dominikanske Republike, pleše se na dve dobi. Ima štiri osnovne korake.

Bachata - Izvira iz conge in je skorajda dominikanski narodni ples. Kolumbijska bachata se rahlo razlikuje od španske (dominikanske) bachate.

Cumbia - tradicionalen kolumbijski ples, ki so ga originalno plesali afriški sužnji. Obstajajo tri verzije cubie v regiji.

Son - Tradicionalni kubanski ples, najpomembnejša osnova salse. Pleše se kot salsa, le počasneje in z rahlo razliko v gibanju telesa.

Pachanga - Kolumbijski stil salse s hitrim fotworkom in obrati. Nastala z združitvijo cha cha cha-ja in mamba. Originalno je bilo 7 korakov, zdaj jih je na stotine.

Boogaloo - Nastal z združitvijo mamba in rock and rolla. To je originalna salsa iz 60-tih in 70-tih let. Originalno je imel 12 korakov, ki so se v Caliju razvili v 30 novih in postali veliko hitrejši od originalnih.

Guaracha - Kubanska verzija pachange in bogaloo-ja, ki prav tako pozna neskončno število korakov, plesalci glasbo interpretirajo z nogami, stopali in boki.

Guajira - Podobna son montunu, tradicionalni kubanski ples, izhajajoč iz kubanskega podeželja.

Mambo - Nastal je iz sona, obdelanega z mehiškimi vplivi. Doživel boom pred popularizacijo salse (se še spominjate filma Dirty dancing?) Ima pet osnovnih korakov.

Charanga - Ime pomeni glasbeno skupino hkrati pa tudi glasbo in ples, ki je nekaj med salso in pachango.

Bolero - ali tudi son bolero. Počasen romantičen ples, ki izvira iz sona, le da je veliko počasnejši. Obstaja vrsta različnih bolerov z različnimi koraki različnih hitrosti.

Vallenato - Tradicionalni kolumbijski ples z vrsto različnih ritmov; paseo, merengue.

Tropical - veliko različnih ritmov, mešanica različnih stilov.

Vir: Malik Nadeem, www.salsarhythm.com

Na vrh

                                          Ljubljana 2004 © SalsaSlovenija salsaslovenija@yahoo.com